Part i postpart


Quan es recomana anar a les classes de preparació al part?

A partir de les 28-30 setmanes.


Sabré reconèixer que estic de part?

Probablement sí. Les contraccions de part solen ser bastant molestes i ve acompanyades d’una sensació de dolor i la majoria de les dones les noten. Si trenques aigües et notaràs molt mullada i no ho podràs controlar. Si tens un bon control per part del teu metge mitjançant el monitoratge fetal, sempre tindràs una visió de el “moment” bastant precisa, per la qual cosa es minimitzen les sorpreses. No obstant això, si en un moment donat dubtes, sempre pots anar al servei d’urgències que et correspongui o al servei d’urgències més proper per confirmar el teu estat.


Tinc pànic al part, puc demanar que em facin una cesària?

No t’has de precipitar, estar tranquil·la i confiar en l’acompanyament que et farà el teu metge i/o la llevadora. En la majoria dels casos, amb un bon control de l’evolució de l’embaràs, no has de témer al part. En ocasions es pregunta el contrari. Podré evitar la cesària? Podré tenir un part eutòcic o “normal”?. La resposta és la mateixa. Si en algun moment es considera recomanable la pràctica d’una cesària programada, segur que el teu metge ja t’ho indicarà.


Quan tornarà la menstruació?

Si realitzes lactància artificial després del part els ovaris ja comencen a funcionar i probablement et vindrà la regla en finalitzar la quarantena- 30-50 dies postpart. Si per contra realitzes lactància materna, la prolactina (hormona de la lactància) inhibeix l’ovulació i la regla pot ser que no et vingui fins que finalitzis la lactància. De tota manera hi ha dones que realitzen lactància materna i menstruen després de la quarantena.


En què consisteix la donació de sang de cordó?

Es pot fer donació de sang de cordó després del naixement de manera altruista per a un banc de sang o bé recollida de manera privada pel teu bebè. Pots consultar al teu ginecòleg per a més informació.


Com alleujar el dolor del part?

El dolor de les contraccions i la sortida del fetus pel canal de part durant el període expulsiu pot arribar a ser intens i molest.
Existeixen diferents tipus de tècniques no farmacològiques que ajuden a les dones a alleujar el dolor durant el part. Aquestes tècniques poden ser conegudes per les dones a través dels cursos de preparació al part.
La llibertat de moviments de la dona i l’adopció de diferents posicions durant el part, així com l’ús de l’aigua calenta durant el període de dilatació, contribueixen a la disminució del dolor. També atenua la sensació dolorosa acompanyar la dona durant el part, les tècniques de relaxació, el massatge, les tècniques respiratòries o la utilització de pilotes durant la dilatació.
La utilització de totes aquestes tècniques requereix d’una participació activa de la dona, la parella i el personal sanitari a càrrec del part.
També es pot disposar de diferents tipus i tècniques d’analgèsia i anestèsia per al tractament del dolor durant el part: local, regional, epidural i, de manera excepcional, anestèsia general.
En relació a l’anestèsia és important tenir en compte que:

 

  • La gestant que ho desitgi podrà demanar l’aplicació d’analgèsia.
  • El ginecòleg recomanarà en cada cas la conveniència de la seva aplicació.
  • L’anestèsia més utilitzada habitualment per la seva eficàcia és l’anestèsia epidural.
  • La seva aplicació requereix unes condicions que l’equip de professionals ha de valorar en cada cas.
Què passa si m’han de “provocar” el part?

El que es diu habitualment “provocar” el part, mèdicament es denomina inducció del treball de part i bàsicament s’indica quan hi ha un factor de risc o causa mèdica que fa necessària la finalització de la gestació, o bé quan la gestació ja sobrepassa les 41 setmanes, ja que el risc de morbimortalitat fetal augmenta i cal finalitzar la gestació.
De tota manera el teu ginecòleg serà qui t’explicarà la indicació. Simplement es tracta de posar una medicació via vaginal o via endovenosa per madurar el coll de la matriu i provocar contraccions per posar-te de part. Segons l’evolució del treball de part, aquest serà vaginal o no, com qualsevol altra part. Inducció NO és sinònim d’epidural ni de cesària.


Què puc fer per ajudar a desencadenar el part?

No hi ha cap tècnica demostrada, però pots provar algunes de les següents idees:

 

  • Teràpia natural amb homeopatia (l’esquema te’l pot facilitar el teu ginecòleg. Ajuda a estovar el coll de la matriu i a portar millor les contraccions de part.
  • Tenir relacions sexuals amb ejaculació dins la vagina. El semen porta prostaglandines que contribueixen a la maduració del coll de la matriu.
  • Caminar i fer exercicis sobre la pilota de dilatació també pot ajudar-te.

Quins canvis puc notar en el post-part?

No es sol parlar gaire del post-part durant l’embaràs perquè ens solem centrar principalment en el part, però és convenient ser conscient que el post-part és una etapa molt important on es produeixen molts canvis tan físics com emocionals, i moltes vegades és més dura i difícil del que un s’imagina, sobretot si es realitza lactància materna o si és un primer fill. Es recomana assistir a classes de post-part impartides per llevadores per tal d’assabentar-se de consells que et poden ser de gran utilitat

 

Demanar cita

Pots contactar per telèfon o correu-e:
93 886 46 01
644 11 78 71
info@cemgine.cat

Traductor »